Už jsme doma

Kdy: 18/04/2020, 18:00 - 19:30
Kde: Dům kultury

Kategorie:


Punková avantgarda s trubkou

Jak v České republice, tak v zahraničí není podobná hudba, jakou UJD hraje, k nalezení. Je punkově divoká, naléhavá, zároveň kompozičně náročná, do detailu propracovaná s nadčasovými texty. Typický je zvuk trubky, sbory, neuvěřitelné tempo a živá vystoupení, která oplývají silnou energií. Snad i proto jejich publikum s nimi nestárne. Ač se pro neznalce může zdát jejich hudba chaotická, náhodně poskládaná či improvizovaná, opak je pravdou. V jejich hudbě záleží na každém tónu, detailu, na kázni kapely a podobně jako v symfonickém orchestru hrají muzikanti podle partitury. Nedílným rukopisem kapely je i vizuální stránka, kterou obstarává výtvarník a nehrající člen Martin Velíšek. Kapela Už jsme doma vznikla v Teplicích v roce 1985. Asi po půl roce do kapely přišli Miroslav Wanek a Romek Hanzlík z legendární punkové skupiny F.P.B a přinesli sebou i styl práce a jinakost, kterou se F.P.B. vyznačovali. Na hudbu Už jsme doma měla kromě F.P.B. znatelný vliv i avantgardní scéna Rock in Opposition a především The Residents. Na české scéně patřili a patří do rodiny skupin jako Psí vojáci, Dunaj, Dybbuk či Krásné nové stroje. Před Listopadem byli stupidním systémem dotlačeni téměř do ilegality, víceméně bez možnosti legálně hrát na veřejnosti nebo nahrávat desky. Po Listopadu však záhy pronikli především díky své sofistikované originalitě, píli a vůli, do evropských klubů a vzápětí až na severoamerický kontinent a do Japonska, kde slavili a stále slaví úspěch při pravidelném koncertování. Do současné doby reprezentovali českou kulturu svou originální hudbou ve více než 40 zemích na 4 kontinentech a stali se tak respektovanou součástí světové avantgardy. Kapela často podniká výpravy do dalších oblastí umění – hudba k animovaným filmům (večerníček Krysáci; Fimfárum – za hudbu byl Míra Wanek nominován na Českého lva), divadlu (Ex-divadlo Zvolen, Minor, atd.).

Vstupné: 150 Kč sleva ZTP a ZTP/P

Předprodej vstupenek v pokladně Kulturního domu Hodonín, Informačním centru Hodonín nebo online www.dkhodonin.eu.

Složení kapely

Miroslav Wanek – kytara, klávesy, zpěv

Pepa Červinka – basa, zpěv

Adam Tomášek – trubka, zpěv

Vojtěch Bořil – bicí, tlesk, brek

Martin Velíšek – štětce

Diskografie

•Uprostřed slov – 1990 Globus International (později také Indies, Francie a USA)

•Nemilovaný svět – 1991Panton (později také Indies, Francie, Německo a USA)

•Hollywood – 1993 BMG (později také Indies, Francie a USA)

•Pohádky ze Zapotřebí – 1995 Indies Records (později také Polsko a USA)

•Jaro Peklo Podzim Zima (soundtrack) – 1996 UJD

•Uši – 1999, Indies Records (později také Polsko a USA)

•Rybí tuk – 2003, Indies Records (později také Polsko, Francie, Japonsko a USA)

•Jeskyně – 2010, Indies MG (později také Papagájův hlasatel a USA)

•Pohádek ze Zapotřebí Znovuudělání fortelné – 2012, Indies MG (později také

Polsko)

•Tři křížky – 2015, Indies MG (později také Papagájův hlasatel)

•Sestřih Bratřih – 2017, Nikt Nic Nie Wie, Polsko

•Kry – 2018, Indies MG a Papagájův hlasatel

Několik DVD a desítky kompilací po celém světě


Hudba, Koncert